#OkvirPomoči    

Letošnji razpis je zaključen, iskrene čestitke regijskim zmagovalcem in finalistom. Prav vsem udeležencem letošnjega projekta pa želimo veliko uspehov pri uresničevanju trajnostne vizije.

       

Regija velikih ljudi in idej

V regiji, kjer smo doma, smo med prvimi pogledali v zvezde, načrtovali prodor v vesolje in postavili osnove sodobne električne energije. Tu so doma izjemni posamezniki, ki so s svojim delovanjem spreminjali svet na bolje. Letošnji #OkvirPomoči namenjamo njihovim potomcem in njihovim sanjam o boljši prihodnosti.


Priložnost za vse, ki ustvarjate lepšo prihodnost

Letošnji #OkvirPomoči daje priložnost idejam izven okvirjev. Njegov cilj je poiskati unikatne in inovativne ideje ter projekte, ki najbolje rešujejo izzive trajnosti v regiji JV Evrope.

V okviru projekta smo v vsaki državi, kjer posluje NLB Skupina, z bančnimi ugodnostmi in komunikacijsko podporo nagradili 10 najboljših podjetniških idej in projektov, ki zagotavljajo boljšo in lepšo prihodnost za vse nas. 3 regijskim zmagovalcem pa bomo dodatno omogočili še, da z našo finančno pomočjo in trajnostnim svetovanjem lažje uresničijo svojo vizijo ter začnejo spreminjati svet na bolje.


Kdo so trije regijski zmagovalci?

Mednarodna strokovna žirija je med 60 finalisti iz vseh trgov, kjer poslujejo banke v NLB Skupini, izbrala naslednja podjetja: 

1. mesto: ANTEJA ECG svetovanje d.o.o. iz Slovenije;

2. mesto: Smart Watering Solutions d.o.o. iz Srbije in

3. mesto: Montex Elektronika iz Črne Gore.

**********

ANTEJA ECG: Rešitev je v krožnem gospodarstvu, ključ do njega pa umetna inteligenca

Slovensko podjetje ANTEJA ECG pa je s projektom Value Chain Generator (VCG.AI) razvilo orodje za generiranje trajnostnih verig vrednosti, ki za ustvarjanje novih verig in povezovanje deležnikov v regiji in širše uporablja umetno inteligenco in velepodatke. »VCG.AI se uvršča neposredno na področje krožnega gospodarstva, saj med deležniki v različnih panogah povezuje materialne tokove, surovine, pol-izdelke in odpadke na vhodu in izhodu in na tak način gradi trajnostne vrednostne verige,« pravijo.  S svojo rešitvijo želijo v petih letih poskrbeti za 30.000 ton manj emisij CO2 in več kot 100.000 ton manj odpadkov.

Smart Watering Solutions: Osredotočeni na porabo vode in pridelavo hrane

V srbskem podjetju Smart Watering Solutions so svoja prizadevanja za trajnostno prihodnost usmerili v trajnostno pridelovanje hrane, natančneje v razvoj avtomatiziranih namakalnih sistemov, ki delujejo s pomočjo senzorjev in mobilne aplikacije, poleg prispevka k preskrbi s hrano pa zagotavljajo tudi prihranek pri porabi vode. Projekt regionalno vpliva na trajnost kmetijstva, produkt, ki se razvija, pa ima potencial za preboj na svetovni trg.

Montex Elektronika: S sodobno tehnologijo nad grožnjo požarov

»Varstvo gozdov pred požari je izziv vsake države, Črna gora pa pri tem ni izjema, saj zaradi požarov vsako leto utrpi veliko škode,« pravijo v podjetju Montex Elektronika, kjer so se v zvezi s tem odločili nekaj ukreniti. Tako so na podlagi raziskav začeli iskati rešitev za preprečevanje tveganj požarov in zmanjšanje njihovih posledic ter razvili Mokos, platformo za zgodnje odkrivanje požarov in pravočasno obveščanje pristojnih služb prek centra za aktivno spremljanje. Projekt je vpet v lokalno okolje, saj ob prijavi potencialnega požara poenoti in koordinira delo več služb in občanov.

**********

In slovenski finalisti?

V Sloveniji so se poleg podjetja ANTEJA ECG svetovanje med finaliste uvrstila še:

 • Center za razvoj trajnostne družbe s prvo trgovino brez plastične embalaže v Pomurju - Naša Bauta;
 • Grashka z lastnim prehranskim modelom, ki sloni na razvoju 100-odstotno naravnih in rastlinskih hranil in razvija vse ključne rastlinske delikatese za enostaven prehod na naravno rastlinsko prehrano iz regionalnih sestavin;
 • EcoCare, ki proizvaja izdelke za ustno nego iz naravnih sestavin v trajnostni embalaži;
 • Inštitut za celulozo in papir, ki analizira, raziskuje in svetuje pri uporabi biomase in alternativnih surovin v različnih industrijah;
 • Optifarm z digitalno platformo za optimizacijo kratkih prehranskih verig;
 • Virtua IT z justCHARGE platformo, ki deluje na področju e-mobilnosti, na katerem si prizadevajo pospešiti razvoj polnilne infrastrukture in prispevati k prehodu v brezogljično družbo;
 • Rast z blagovno znamko Janov vrt in rastlinjaki, namenjenimi vzgoji zelenjave na povsem naraven način;
 • Vizije mobilnosti, ki z uporabo obnovljivih virov energije in napredne tehnologije e-mobilnosti zagotavljajo trajnostne rešitve mobilnosti;
 • in pa Zavod za razvijanje in izvajanje podpornih storitev za samostojno življenje - ZRIPS s projektom, katerega glavna cilja sta razbijanje stereotipov in predsodkov ter destigmatizacija.


Podpora prihodnosti

Kaj dobijo 3 regijski zmagovalci?

Tri ideje po izboru regijske strokovne žirije, ki najbolje odgovarjajo na izzive trajnosti, krožnosti in prihodnosti, bo NLB nagradila s finančnimi nagradami:

 1. mesto: nagrada 50.000,00 EUR
 2. mesto: nagrada 30.000,00 EUR
 3. mesto: nagrada 20.000,00 EUR

Poleg finančne nagrade pa bodo prejela tudi do 8-urno brezplačno strokovno svetovanje glede uspešne vpeljave trajnostnega poslovanja v strateške in operativne procese podjetja. Svetovalni proces bo potekal pod vodstvom zunanjega izvajalca - podjetja Deloitte.

Kaj dobi 10 izbranih finalistov na slovenskem trgu?

 • možnost pridobitve ugodnega NLB Zelenega kredita in drugih oblik financiranja ob izpolnjevanju pogojev NLB d.d.*;
 • 6-mesečno brezplačno vodenje NLB d.d. Poslovnega paketa (velja za nove stranke, ki še nimajo sklenjenega poslovnega računa/paketa v NLB d.d. na dan prijave na razpis);
 • brezplačna namestitev enega klasičnega POS terminala (če še ne sprejemajo kartic na prodajnem mestu) ob sklenitvi Pogodbe o načinu plačila blaga in storitev s karticami;
 • 12-mesečna brezplačna najemnina za en klasični POS terminal (velja za nove in obstoječe stranke);
 • 12-mesečna brezplačna najemnina za en virtualni POS terminal (velja za nove in obstoječe stranke);
 • NLB Poslovna kartica Mastercard z nižjo članarino (velja za nove in obstoječe imetnike kartice, če še nimajo sklenjenega poslovnega paketa v NLB d.d. in če pristopijo k njegovi sklenitvi);
 • komunikacijska podpora pri predstavitvi v lastnih medijih NLB d.d. in prek kanalov medijskih partnerjev projekta (Bloomberg Adria, Pro Plus d.o.o, Europlakat d.o.o.).

* NLB d.d. si pridržuje pravico, da končno odločitev o financiranju sprejme na podlagi ovrednotenja zadnjih znanih informacij o tekočem in pričakovanem poslovanju vašega podjetja.

 


Velikani sedanjosti za velikane prihodnosti           

Navdihnjeni z velikani preteklosti iščemo velikane prihodnosti te regije.

V okviru razpisa, ki je potekal v času od 22. 9. do vključno 22. 10. 2022, bo prvostopenjska lokalna komisija na vsakem posameznem trgu najprej izbrala 10 finalistov. Zbiranje prijav je zaključeno, finalisti in zmagovalci so znani.

Drugostopenjska regijska komisija je izmed 60 finalistov iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije in Srbije izbrala 3 regijske zmagovalce projekta. Razglasitev zmagovalcev je bila 24. 11. 2022, finalisti in zmagovalci pa bodo obveščeni tudi po elektronski pošti.


V dobrih rokah petčlanske regijske komisije

Spoznajte skrbno izbrano petčlansko komisijo, ki jo oblikujejo vidni posamezniki in strokovnjaki iz širše regije. Drugostopenjsko komisijo, ki bo izbrala finaliste projekta, odlikujejo bogate izkušnje in presežki na področju poslovanja ter trajnosti.

Nina Angelovska

Dr. Nina Angelovska je podjetnica katere strast do e-poslovanja in digitalne transformacije žene želja po spremembah. Trenutno svojo vizijo uresničuje kot direktorica mednarodnega poslovnega razvoja v podjetju Ananas E-commerce. Njeno delo je splošno priznano, njena uspešna kariera pa zajema vse od Ministrice za finance Republike Severne Makedonije do zavidljivega naziva »Forbes 30 Under 30«.

Edin Mehič

Edin je svojo več kot 15 let dolgo kariero zgradil na stičišču tehnologije, potrošniškega interneta in sektorja zabave. Je serijski podjetnik, preizkušen poslovni direktor, angelski investitor in svetovalec, pa tudi motivacijski govornik in gostujoči predavatelj na več mednarodnih univerzah. Navdušujejo ga rastoče ideje, ki se oblikujejo v inovativne projekte in podjetja.

Andrej Knez

Andrej Knez je glavni tržni analitik pri Bloomberg Adria, prvi regionalni poslovni multimedijski platformi v JVE. Vodi mednarodno ekipo analitičnih strokovnjakov, ki pokrivajo ekonomijo, finančne trge in korporativne finančne analize za regijo. Andrejeve izkušnje vključujejo različne vodstvene položaje v finančnem sektorju, na področjih upravljanja tveganj in analitike.

Mojca Markizeti

Mojca Markizeti je direktorica za ESG & Climate, v oddelku Audit & Assurance za Srednjo Evropo v podjetju Deloitte. Mojca je priznana strokovnjakinja na področju trajnosti v regiji, saj ima več kot 20 let izkušenj z uveljavljanjem načel trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva v podjetjih in skupnostih, z razvojem poslovnih strategij, upravljanjem sprememb ter z inovacijami.

Davor Sakač

V svoji 22-letni poslovni karieri, ki jo je gradil v različnih podjetjih, je bil Davor večinoma na vodstvenih položajih na različnih področjih poslovanja – predvsem v sektorju telekomunikacij, FMCG in financ. Zadnji dve leti se je posvetil in oblikovanju prvega in edinega uradnega sklada Corporate Venture Capital v tem delu Evrope, ki ga je ustanovil Telekom Srbije.


Kako sodelujem?

Zbiranje prijav je zaključeno. Sodelovanje pri projektu #OkvirPomoči je bilo odprto za vsa podjetja, ki dajete priložnost trajnostnim idejam in projektom, ne glede na velikost ali panogo, v kateri delujete. Za možnost pridobitve podpore je bilo potrebno izpolniti in oddati prijavni obrazec prek spleta do vključno 22. 10. 2022. Več o postopku in merilih za izbor si lahko preberete v pravilih in pogojih sodelovanja.

Pravila in pogoji sodelovanja 


Naša vizija prihodnosti

Trajnost za nas ni le črka na papirju, zato smo stopili na pot intenzivnega vključevanja trajnosti v svoje bančno delovanje. K temu spodbujamo tudi naše stranke in partnerje ter skladno s potrebami trga nenehno prilagajamo našo ponudbo trajnostnega financiranja. V NLB Skupini smo namreč zavezani ustvarjanju boljše kakovosti življenja za sedanje in prihodnje generacije. Saj tam, kjer drugi vidijo zgolj točko na zemljevidu, mi vidimo regijo, polno priložnosti. Vas zanimajo podrobnosti?

Odgovorno bančništvo In podnebna nevtralnost vodita našo delovanje

Smo prva slovenska podpisnica globalnih načel za odgovorno bančništvo, kar je za nas eden od pomembnih korakov na poti trajnostnega razvoja. Načela namreč določajo našo vlogo in odgovornost pri oblikovanju trajnostne prihodnosti, hkrati pa pomagajo pri usklajevanju naših ciljev s cilji OZN za trajnostni razvoj in Pariškim podnebnim sporazumom. Pridružili pa smo se tudi Zavezništvu za podnebno nevtralno bančništvo Združenih narodov (Net Zero Banking), katerega cilj je uskladitev kreditnih in naložbenih portfeljev z ničelno stopnjo neto emisij do leta 2050 ali prej.


» Naša pozornost je osredotočena na prihodnost te regije, na priložnosti, ki se ji odpirajo in ki jih lahko v NLB Skupini podpremo s svojimi odločitvami in storitvami, torej s svojim delovanjem. Da se s projektom Okvir pomoči tokrat usmerimo v trajnost, je za nas nekaj povsem naravnega. Trajnost v najširšem pomenu besede, torej ne le okoljski vidik, ampak tudi družbeni in upravljavski, smo namreč postavili v središče svojega delovanja. Izjemno ponosni smo na to našo regijo priložnosti, na Jugovzhodno Evropo, in vemo, da ima ogromno ponuditi – od kakovosti življenja, do znanja in inovativnih idej. Poglejte samo, kako drzni in daljnovidni so bili misleci, kot sta na primer Tesla in Noordung. Da bo tako tudi v prihodnje, bomo s projektom Okvir pomoči tokrat iskali trajnostne rešitve za boljši jutri. Ta regija namreč za nas ni le točka na zemljevidu. Tu je naš dom, kjer gradimo svojo prihodnost.«

Blaž Brodnjak, predsednik uprave, NLB

   

»POP TV ima moč prebujati in ustvarjati navdušenje širom Slovenije, iz svojih programskih aktivnosti pa ga želimo prenesti med svoje zaposlene, širšo družbo in na okolje. In z mislijo na to smo osnovali tudi svoj trajnostni program. Kot prva medijska hiša v Sloveniji smo postali del programa Albert, ki spodbuja okoljsko trajnost v filmski in televizijski industriji, gledalcem smo ponudili čisto novo, zeleno oddajo Zelena dežela, preko portala Čas za zemljo pa osveščamo o pomembnih trajnostnih vsebinah. 
Med svoje trajnostne zaveze smo zapisali tudi spodbujanje podjetniškega duha, ki je pomemben del razvoja slovenskega gospodarstva. Zato z veseljem stopamo v partnerska sodelovanja in podpiramo projekte, ki podjetnikom ustvarjajo nove priložnosti. Med te zagotovo sodi projekt Okvir pomoči, ki spodbuja podjetnike na njihovi poti, hkrati pa osvetljuje pomen oglaševalske industrije, ki jo ima le-ta na razvoj in rast podjetništva v Sloveniji.«

Aleš Muhič, direktor trženja, Pro Plus

   

“Veseli me, da sem del drugostopenjske žirije prenovljenega projekta #OkvirPomoči, ki naslavlja izzive trajnosti v regiji.  Še bolj pa me navdušuje dejstvo, da bom dobila vpogled v regijske trajnostno naravnane podjetniške zgodbe in jim pomagala s svojimi izkušnjami. Današnje inovacije rešujejo največje izzive človeštva, zato si želim večjega nabora inovativnih zelenih idej, ki bodo nato tudi uspešno zaživele v praksi. Srečno vsem na tej poti!"  

Mojca Markizeti, direktorica za ESG&Climate na Deloitte Slovenija         

   

Trajnost je skupaj z inovacijami tema, ki nam je blizu in predstavlja tudi gonilo našega podjetja. Še posebej lep primer našega prispevka za lepši jutri sta sistema Bicikelj in Mbajk, ki s souporabo koles spodbujata trajnostno mobilnost. Svoj prispevek k spoštovanju trajnostnih oglaševalskih standardov dajemo tudi z zavezami, ki smo jih pred kratkim sprejeli in objavili v etičnem kodeksu skupine JCDecaux. Zato smo z veseljem podprli projekt Okvir pomoči tudi v prenovljeni različici. Tako bomo z našimi mediji še dodatno pomagali širiti dobro prakso pri reševanju izzivov na področju trajnosti." 

Urban Korenjak, direktor trženja Europlakat d.o.o.         

   


Partnerji projekta


Izkušnje sodelujočih iz preteklih sezon

Mali lokalni podjetniki so bili v epidemičnih valih lani in predlani soočeni z velikimi izzivom. V NLB smo skupaj s partnerji prepoznali njihovo stisko in jim priskočili na pomoč.


Pogosta vprašanja


Kakšni so kriteriji za izbor?

   

Kandidat, ki se prijavi na razpis:

 • je stranka NLB d.d. ali postane stranka NLB d.d. pred dodelitvijo podpore tako, da odpre v NLB d.d. poslovni transakcijski račun ali sklene pogodbo o odprtju kateregakoli paketa za poslovni namen;
 • je pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, pri čemer njegova pravnoorganizacijska oblika ni opredeljena;
 • ima sedež podjetja oziroma stalno bivališče v Republiki Sloveniji;
 • posluje najmanj 24 mesecev;
 • se ne ukvarja z dejavnostjo, za katero obstaja sum, da vsebuje kršitve veljavnih  pravnih, davčnih ali drugih regulatornih pravil in okvirjev, ter financiranje katere je prepovedano z internimi pravili NLB d.d.;
 • podjetje oziroma projekt, s katerim poslovni subjekt kandidira na razpisu, je trajnostno naravnan, če:
  • prispeva k doseganju in podpira vsaj enega od sedemnajstih ciljev trajnostnega razvoja (Sustainable Development Goals – SDG), ki jih je oblikovala Organizacija združenih narodov,
  • sledi smernicam Okvirja trajnostnega razvoja NLB Skupine,
  • ima lahko tudi zelo dobro razdelano trajnostno idejo, pri čemer ni nujno, da je že prisotno na trgu s konkretnim trajnostnim produktom/storitvijo),
  • pozitivno, razumljivo in merljivo vpliva na izboljšanje kakovosti življenja v Sloveniji ali na enem izmed lokalnih področij.

Katero dejavnost moram opravljati, da se lahko prijavim na razpis?

   

Podjetje ne omejujemo z dejavnostjo, ključno je, da je trajnostno naravnano oz. da daje priložnost trajnostnim idejam in projektom za lepši jutri ter pozitivno vpliva na lokalno okolje. Sicer pa v NLB ne podpiramo dejavnosti, za katere obstaja sum, da vsebuje kršitve veljavnih pravnih, davčnih ali drugih regulatornih pravil in okvirjev, ter financiranje katere je prepovedano z internimi pravili NLB d.d.


Poslovni račun imam odprt pri drugi banki, se lahko vseeno prijavim na razpis?

   

Seveda. Če boste izbrani na razpisu, boste pred dodelitvijo/pridobitvijo podpore v NLB odprli poslovni transakcijski račun ali sklenili pogodbo o odprtju kateregakoli od paketov za poslovni namen, biti imetnik NLB d.d. Poslovne kartice Mastercard in sprejemati plačilne kartice na klasičnem ali virtualnem POS terminalu še 24 mesecev po zaključku izbora. V primeru, da prej odpoveste pogodbo, ste dolžni povrniti stroške popusta, ki ste jih v okviru projekta prejeli za posamezne storitve.

Če boste postali regijski zmagovalec projekta, boste prenesli na NLB d.d. vsaj 50 % letnega plačilnega prometa (velja za nove stranke, ki še nimate sklenjenega poslovnega računa/paketa v NLB d.d. na dan prijave na razpis).Spremljajte nas                 

O novicah, povezanih s projektom #OkvirPomoči, vas bomo obveščali na naši spletni strani in prek naših družbenih omrežij – LinkedIn, Facebook in Instagram. Če pa želite novice prejemati na vaš e-poštni naslov, vas vabimo, da se naročite na e-sporočila.


Naročite se na e-sporočila

Naročite se na novice in nas spremljajte.


Imate dodatna vprašanja?

Dodatna vprašanja v zvezi z razpisom lahko zainteresirana podjetja najpozneje do zaključka razpisa pošljete na e-naslov okvir.pomoci@nlb.si