NLB Skupina v razgibanem drugem četrtletju s 152 milijoni evrov dobička po davkih

1. avgust 2024

Drugo četrtletje leta 2024 je bilo za NLB Skupino razgibano in uspešno. Živahna posojilna dinamika, stabilno in vse boljše poslovno okolje v regiji Jugovzhodne Evrope (JVE), kjer Skupina posluje, ter močni operativni trendi so se odrazili v 152 milijonih evrov dobička po davkih, kar predstavlja 9-odstotno četrtletno rast. Na podlagi uspešnih izdaj dolžniških vrednostnih papirjev v letu 2024 ter s poudarkom in pozornostjo na preudarnem upravljanju občutljivosti neto obrestnih prihodkov, NLB Skupina ohranja dober položaj za prihodnjo rast. Optimističen pogled v prihodnost pa je podkrepljen tudi z nekaterimi pomembnimi mejniki, ki so zaznamovali zadnjih nekaj mesecev.

»Za nami je res zelo razgibano drugo četrtletje – ne le za NLB Skupino, ampak za vse trge v naši domači regiji, kjer se je gospodarska aktivnost okrepila. To se odraža predvsem v močni posojilni aktivnosti NLB Skupine, kjer so bruto krediti strankam v letošnjem letu zrasli za 5 odstotkov, zlasti v segmentu prebivalstva,« je ob objavi rezultatov dejal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. »Poleg tega smo v zadnjih mesecih naredili nekaj korakov, ki bodo pomembno zaznamovali poslovanje NLB Skupine v prihajajočem srednjeročnem obdobju,« je dodal.

V začetku maja 2024 je NLB Skupina predstavila svojo novo poslovno strategijo do leta 2030. Strateški cilj Skupine ostaja ustvarjati trajnostno rast za podporo posameznikom in podjetjem. Strategija predvideva tudi podvojitev bilančne vsote NLB Skupine (na več kot 50 milijard evrov), redne prihodke v višini več kot 2 milijardi evrov in ciljni dobiček preko 1 milijarde evrov do leta 2030 (s kombinacijo organske rasti ter izbranih združitev in prevzemov).

Kmalu po tej predstavitvi (že 7. junija 2024) je NLB izkoristila prvo priložnost in v skladu z novo strategijo objavila prostovoljno javno prevzemno ponudbo za odkup delnic skupine Addiko za vse izdane delnice Addiko Bank AG v višini 20,00 evrov na delnico, zmanjšano za morebitna prihodnja izplačila dividend. 15. julija 2024 pa se je uprava banke odločila zvišati ponujeno ceno na 22,00 evrov za delnico družbe Addiko, zmanjšano za morebitna prihodnja izplačila dividend. Ponudba NLB je odprta do 16. avgusta 2024,  banka pa vse delničarje skupine Addiko spodbuja, da jo sprejmejo.

Doseženi so bili tudi drugi pomembni mejniki v razvoju Skupine: po pridobitvi vseh ustreznih soglasij so NLB Skladi, Ljubljana uspešno zaključili prevzem Generali Investments, Skopje; NLB je 28. junija prejela soglasje hrvaške Agencije za nadzor finančnih storitev (HANFA) za prevzem Mobil Leasinga, hrvaške hčerinske družbe Summit Leasing; pozneje, 18. julija, pa tudi soglasje Agencije za varstvo konkurence (AVK) za prevzem družbe Summit Leasing Slovenija. Banka trenutno čaka na dovoljenje ECB, da bo lahko transakcijo v skladu s pričakovanji uspešno zaključila sredi septembra 2024.

»Vsi ti dogodki in pozitivni signali le dopolnjujejo osnovno dejavnost naše Skupine – zagotavljanje storitev in rešitev, ki jih naše stranke potrebujejo v danem trenutku, po drugi strani pa nas navdajajo z energijo in nas motivirajo, da se uresničevanja svojih strateških ciljev in vizije lotimo še bolj zavzeto, odločno in odgovorno,« je še dodal predsednik uprave NLB.
»Nadzorni svet je zadovoljen z energijo in odločnostjo, s katero NLB Skupina naslavlja spreminjajoče se bančno okolje ter izzive in priložnosti, ki so pred nami. Ambiciozna poslovna strategija Skupine izpolnjuje visoka pričakovanja delničarjev, njeno izvajanje pa bo okrepilo zaupanje v razvoj in uspeh NLB Skupine, regionalnega šampiona,« je izpostavil predsednik Nadzornega sveta Primož Karpe.

Ključne poudarke poslovanja NLB Skupine za drugo četrtletje in prvo polletje leta 2024, medletno poročilo, predstavitev za vlagatelje in ključne informacije o NLB Skupini najdete na spodnjih povezavah:

Vljudno vabljeni k spremljanju spletne predstavitve rezultatov

Vse zainteresirane deležnike vljudno vabimo k spremljanju spletne predstavitve poslovnih rezultatov NLB Skupine za drugo četrtletje in prvo polletje leta 2024, ki jih bodo predstavili člani Uprave NLB d.d. Predstavitev bo v četrtek, 1. avgusta 2024, ob 16.00 CEST/15.00 po krajevnem času ZK, in bo dostopna na naslednji povezavi: https://www.nlb.si/dogodki-vlagatelji.

Člani Uprave bodo, kot običajno, vaša vprašanja sprejemali in nanje odgovarjali v živo. Če že veste, kaj jih želite vprašati, lahko svoja vprašanja oddate vnaprej. Če se na dogodek prijavite, jih boste lahko posredovali po spletni aplikaciji ali pa jih preprosto pošljite na elektronski naslov IR@nlb.si.