Kreditna, debetna, posojilna kartica – vse so plačilne kartice, kakšne pa so razlike?

Večina Slovencev v svoji denarnici nosi eno ali dve plačilni kartici. Toda to, da jih imamo, še ne pomeni, da svoje kartice zares poznamo. Ali res potrebujete kreditno kartico, če že imate debetno ali obratno? V katerih primerih je dobro imeti obe – ali morda še kakšno dodatno? V spodnjem članku vam bomo razložili glavne razlike med različnimi vrstami kartic.

Plačilne kartice v grobem ločimo na kartice osebnega računa(t. i. debetne kartice), kartice z odloženim plačilom (pogovorno imenovane tudi »kreditne«) in posojilne kartice (pogovorno imenovane tudi »kreditne«).

Debetna kartica – vsakodnevna spremljevalka pri nakupih 

Debetna kartica je plačilna kartica, ki ob nakupu ali dvigu na bankomatu denar v trenutku prenese z vašega bančnega računa. Pogovorno ji rečemo tudi »navadna« bančna kartice ali kartica osebnega računa (npr. debetna Mastercard kartica).

 

Je najboljši približek gotovinskega plačila, le, da je ravnanje s kartico zavarovano z osebno identifikacijsko številko PIN. To morate skrbno varovati, saj je vaš prvi varnostni mehanizem.

 

Ker z njo zato ne morete porabiti več od razpoložljivega stanja na svojem računu, imate popoln nadzor nad porabo. S temi karticami lahko na bankomatih tudi preverjate stanje, položite denar in plačujete položnice.

 

Z debetno kartico oziroma kartico osebnega računa torej:

  • plačujete na prodajnih mestih doma in v tujini,

  • dvigate denar na bankomatu,

  • preverjate stanje na bankomatu,

  • polagate denar na bankomatu,

  • plačujete položnice na bankomatu,

  • plačujete na številnih prodajnih mestih v tujini (priporočamo, da predhodno preverite, ali prodajno mesto sprejema debetne Mastercard kartice).

Uporaba

Debetne kartice se, razumljivo, najpogosteje uporabljajo za vsakodnevne potrebe. Plačevanje z njimi praviloma ni povezano z dodatnimi stroški, tudi dvigi na več kot  1.400  bankomatih NLB Skupine so brezplačni.

»Kreditna« kartica – pa je res kreditna? 

Kartici z odloženim plačilom pogovorno pogosto rečemo »kreditna kartica«.

Delno je pogovorno poimenovanje kartic z odloženim plačilom ustrezno, saj vas od plačila s »kreditno« kartico do odtegljaja »kreditira« izdajatelj kartice, v našem primeru NLB. V resnici pa gre v tem primeru za dva različna tipa kreditiranja:

  • Kartice z odloženim plačilom (Mastercard, Visa in Karanta) omogočajo takojšen nakup v višini predhodno določenega limita. Porabljeni denar banki vrnete v celoti, in sicer na dan, ki ga izmed ponujenih izberete sami (8., 18. ali 28. v naslednjem mesecu). Večina uporabnikov najraje izbere dneve po prejemu rednega dohodka.

  • Drugače je pri posojilnih karticah Mastercard in Karanta, ki omogočata vračilo porabljenih sredstev po vnaprej določenih deležih in z obrestmi – bodisi v višini tretjine (Mastercard) bodisi petine porabljenih sredstev mesečno (Karanta). 

Uporaba

Tudi te kartice so izjemno praktične, saj jih – s podpisom ali vnosom številke PIN – enostavno uporabljate doma in v tujini (Karanto le v Sloveniji). Dobro pa je vedeti, da le kartice z odloženim plačilom omogočajo tudi nakup na obroke brez obresti na NLB prodajnih mestih.

Kaj je razlika med debetno in »kreditno« kartico? 

Razlika med debetno in kartico z odloženim plačilom je v tem, da se pri nakupu ali dvigu gotovine z debetno kartico znesek takoj odšteje z vašega osebnega računa, pri uporabi kartice z odloženim plačilom pa prejmete mesečni obračun vseh opravljenih plačil, ki se nato odtegnejo z vašega računa na izbrani datum. Prav tako lahko znesek plačate tudi prek položnice.

 

Med Slovenci so kot plačilno sredstvo najbolj priljubljene debetne kartice, ki jih redno uporablja več kot polovica prebivalstva, prav tako pa so s 87 odstotki najbolj priljubljena izbira med plačilnimi karticami (vir: Mastercard raziskava - Masterindex december 2022). 

Katere kartice omogočajo brezstično plačevanje in dvigovanje na bankomatih? 

V začetku uporabe kartic so se uporabniki kot lastniki lahko identificirali le s podpisom, saj poslovanje še ni bilo elektronsko. Z vzpostavitvijo sistemov bankomatov in POS terminalov pa je postala ključna identifikacija s številko PIN. Oba načina identifikacije sta še vedno v uporabi, ob tem pa v zadnjem času v ospredje vse bolj stopa brezstično plačevanje z različnimi karticami. Tega Slovenci očitno dobro poznajo – več kot 76 % brezstično kartico uporablja vsaj 1- do 2-krat tedensko.

 

To ne preseneča, saj je brezstično plačevanje na prodajnih mestih mogoče tako s plačilno kartico Mastercard in Visa, kot debetno kartico Mastercard, ki so opremljeni s posebnim znakom.

 

Kartice vam pri brezstičnem plačevanju ni treba vstavljati v POS terminal, ampak jo nanj le prislonite, drobna antena v kartici pa izmenja podatke s terminalom. Če opravite nakup do 50 €, vam nato številke PIN ni treba vnesti, nakupe nad 50 € pa potrdite s številko PIN.

Katere kartice omogočajo spletne nakupe?

S karticami z odloženim plačilom (razen s Karanto), posojilnimi in v nekaterih primerih tudi z debetnimi brez težav in predvsem varno plačujete tudi prek spleta.

 

Delež tistih, ki opravijo najmanj en spletni nakup letno, je bil letos kar 78 %, od tega 70 % v zadnjem mesecu. Poleg tega je večina, kar 90 % spletnih kupcev, prepričana o varnosti takšnih nakupov (vir: Mastercard raziskava - Masterindex december 2022).

 

Že veste, katera kartica je prava za vas? 

Z učinkovitim in preglednim upravljanjem denarja, ki ga omogočajo storitve NLB, lahko svoja sredstva zavarujete, porabo pa ustrezno nadzorujete. S skrbno ter svojim željam in potrebam primerno izbiro plačilnih kartic lahko bistveno poenostavite potrošniško izkušnjo, sebi in svoji družini pa zagotovite dostopnost sredstev takrat, ko jih nujno potrebujete.

Dobro je vedeti

NLB debetno Mastercard kartico lahko uporabljate tudi na spletu.

Za podrobnejši pregled plačilnih kartic, stroškov letnih članarin in pomoč, katero izbrati, si oglejte Primerjalnik plačilnih kartic ali pa se pogovorite s svojim osebnim bančnikom.