Lizing ali kredit - kako do avtomobila?

Odločili ste se za nov avto. Tako kot polovica Slovencev ga tudi vi verjetno ne boste kupili z enkratnim plačilom, ampak z eno izmed oblik financiranja – lizingom ali kreditom, ki omogočata odplačevanje v daljšem časovnem roku. Razmišljate o avtomobilu v vrednosti okoli 20.000 evrov: četrtino zneska boste zbrali s prodajo starega avtomobila in prihranki, kako pa boste pokrili preostali del? Boste vzeli lizing ali kredit?

Avtomobil na kredit

Najpogostejše vprašanje vsakega bodočega kreditojemalca je, ali mu bo banka sploh odobrila kredit oziroma kakšni so pogoji zanj. Potrošniški kredit za avto v NLB, na primer, najamejo državljani in nedržavljani Republike Slovenije s statusom rezidenta, ki so starejši od 18 let in hkrati ob izteku kredita ne bodo starejši od 80 let. Tako kot pri drugih oblikah kreditiranja je temeljni pogoj za odobritev ustrezna kreditna sposobnost kreditojemalca in to, da ima pri NLB odprt osebni račun.

 

Strokovnjaki svetujejo, da pri nakupu avtomobila upoštevate zlato pravilo 20/4/10. To pomeni, da si lahko kupite tak avto, za katerega imate zagotovljen polog, ki pokriva 20 % kupnine, vzamete kredit za 4 leta, anuiteta kredita, tj. mesečna obveznost za odplačilo kredita, pa naj ne presega 10 % vaših rednih mesečnih prilivov.

 

Včasih pa nas okoliščine pripeljejo v nepredvideno situacijo, ko nimamo privarčevane 20 % vrednosti. V takih primerih se lahko z NLB Osebnim kreditom ob ustrezni kreditni sposobnosti in vrsti zavarovanja, pokrije celotna kupnina. Kredit se lahko zavaruje pri zavarovalnici ali z drugimi oblikami zavarovanja.

 

Kaj to pomeni za zgoraj opisan primer?

Ker bi 5.000 evrov vplačali sami, bi vam manjkalo še 15.000 evrov, za kar bi najeli kredit za dobo 5 let in ga zavarovali pri zavarovalnici. Kakšen bi bil informativni izračun za ta primer, če vzamete kredit pri NLB?

Avtomobil na lizing

Lizing za avto, je danes najbolj razširjena oblika financiranja vozil, tako osebnih kot tudi tovornih. Procesi odobritve so hitri, saj se velikokrat v sodelovanju s številnimi prodajalci vozil odvijajo kar na prodajnih mestih. Lizing pa lahko zelo preprosto sklenete tudi kar v poslovalnicah NLB. Kakšni pa so sploh pogoji za pridobitev lizinga?

 

Pogojev je manj kot pri kreditu, vsekakor pa morate biti plačilno sposobni. Imeti morate sprejemljivega delodajalca in zaposlitev za nedoločen čas oziroma za določen čas (pogodba mora trajati do izteka lizinga) ali pa prejemate pokojnino. Lizinga ne morete dobiti, če še niste polnoletni ali če bi bili ob izteku lizinga starejši od 82 let. Če ne izpolnjujete teh pogojev, potrebujete poroka oziroma pristopnika k dolgu.

 

Lizing za avto, enako kot kredit, lahko dobite tako za nova, kot tudi rabljena vozila. Doba financiranja za osebna vozila naj ne bi presegala 8 let oziroma 96 mesecev. V primeru financiranja rabljenih vozil je skupna doba trajanja lizinga odvisna od starosti vozila, ki, skupaj s trajanjem lizinga, naj ne bi presegala več kot 16 let oziroma 192 mesecev.

Pri sklenitvi lizinga je minimalni polog praviloma vsaj v višini 20 % vrednosti vozila.

 

Vrednost financiranja medtem navzgor ni omejena, temveč je odvisna od vaše plačilne sposobnosti.

 

Mesečni obrok in finančni parametri v pogodbi so odvisni od vaše bonitete, predmeta financiranja in razmer na trgu. Tudi tukaj je pogoj, da vam morajo po odbitku vseh obremenitev, ki jih že imate, in obroka lizinga, ostati vsaj zakonsko predpisani minimalni prihodki. 

 

Dodatna prednost lizinga je tudi možnost, da vam v mesečne obroke vključijo zavarovanje vašega novega vozila.

Lizing ali kredit - 3 bistvene razlike

  • Pri lizingu mora biti avtomobil za celotno obdobje financiranja kasko zavarovan (z 1-odstotno oziroma minimalno odbitno franšizo) z vključeno tatvino in elementarnimi nesrečami, pri kreditu pa lahko vrsto zavarovanja izberete sami. Tako lahko sicer privarčujete nekaj sto evrov na leto, vendar je priporočljivo imeti nov avtomobil dobro zavarovan v vsakem primeru. 
  • Poglavitna razlika med kreditom in lizingom je, da boste pri nakupu s kreditom pravni lastnik vozila postali takoj, pri lizingu pa šele ob odplačilu. Kljub temu ste pri lizingu ekonomski uporabnik vozila, kar pomeni, da morate vozilo registrirati in zavarovati.
  •  Če kredita ne bi mogli odplačevati, obstaja možnost reprograma kredita. Tudi če kot lizingojemalec niste več zmožni odplačevati svojih obveznosti, bomo poskušali najti najboljšo rešitev za obe strani, saj si želimo, da vozilo ostane vam in da je lizing poplačan.

Želite individualno ponudbo?

<p>Preverite ponudbo vozil.</p>

Preverite ponudbo vozil.

Ker informativni izračun kredita na spletu temelji na splošni ponudbi, ga uporabite le, ko razmišljate, koliko se lahko zadolžite. V naslednjem koraku pa morate pridobiti individualno ponudbo.