Koliko limita imate na svoji kartici?

Živimo v času, ko je veliko brezgotovinskega poslovanja in prepričani smo, da je tudi v vaši denarnici vsaj ena plačilna kartica. In ker je z njimi denar vedno pri roki, so tudi zelo priljubljeno plačilno sredstvo. A kot pri vsaki stvari tudi pri plačilnih karticah velja, da jih je treba natančno poznati, da nam dobro služijo. Ali veste za vse možnosti, ki jih nudijo? Kako zares deluje nakup na obroke? Bi za dvig na bankomatu v tujini uporabili kartico osebnega računa ali plačilno kartico z odloženim plačilom? Zbrali smo nekaj informacij o različnih plačilnih karticah – preverite, če poznate vse.

Koliko znaša mesečni limit in kdaj se za kartico začne nov mesec? 

Višina mesečnega limita na kartici z odloženim plačilom je stvar dogovora z vašo banko, pri čemer na dogovor najbolj vplivata vaša kreditna sposobnost in korektnost poslovanja. Ob izrednih potrebah lahko zaprosite tudi za povišanje limita. Poraba na kartici se obračuna enkrat na mesec, na datum, ki ga izberete ob sklepanju pogodbe. Običajno je to 8., 18. ali 28. dan v vsakem mesecu, posamezno obračunsko obdobje pa se običajno zaključi 8 dni pred datumom, ki ga izberete za plačilo porabe.

 

Primer: če ste za datum plačila izbrali 18. dan v mesecu, to pomeni, da se na ta dan sprosti vaš limit – seveda le takrat, ko ste poravnali obveznosti preteklega meseca. Vaše obračunsko obdobje v tem primeru traja od 11. v prvem mesecu do 10. v naslednjem. V obdobju med 11. in 18. dnem v mesecu plačilno kartico lahko uporabljate, če imate na njej prost limit. Vse transakcije, opravljene v tem času, se bodo obračunale v naslednjem mesecu.

V Klikinu lahko v pregledu prometa na kartici vidite, kdaj in za koliko se je sprostil vaš limit (zelena puščica), in seveda tudi svoje nakupe (rdeča puščica).

Varnost plačilne kartice

Tudi zaradi varnosti je bolje, da imate na potovanju s seboj dve plačilni kartici. Če ju nosite ločeno, je manjša verjetnost, da vam obe ukradejo in tako ostanete brez plačilne kartice. Za vsak slučaj si zapišite še dva podatka: številko bančne kartice in telefonsko številko banke. Če kartico izgubite ali vam jo ukradejo, boste lahko to svoji banki sporočili takoj, vaša kartica pa bo nemudoma blokirana. Vse te podatke pa imate tudi v mobilni banki Klikin, kjer lahko v primeru izgube ali kraje kartice le-to prav tako takoj blokirate.     

Kako vpliva na limit rezervacija sredstev pri spletnih nakupih? 

Pri spletnih nakupih s plačilnimi karticami pride do predavtorizacije oziroma rezervacije sredstev na plačilni kartici. Ob rezervaciji, ki je možna le do višine prostega limita, se odobreni limit na vašem kartičnem računu zmanjša za višino rezervacije, čez 10 dni pa se limit v znesku rezervacije sprosti. Če pa je bila storitev opravljena in plačana prej kot v 10 dneh, se takrat tudi obračuna dejanski znesek nakupa. Če bi plačilo izvedli z drugim plačilnim sredstvom, bi se ob opravljeni storitvi sprostila tudi rezervacija. Če se odpravljate na dopust in bi želeli rezervirati sobe v več hotelih, se bodo zneski rezervacij sešteli, limit pa se bo zmanjšal za to vsoto rezervacij.

 

Primer: če imate na kartici 500 evrov odobrenega limita in ste naredili rezervacij že za 400 evrov, potem imate na razpolago le še 100 evrov limita.

Ohranite pregled nad rezervacijami

Da vas v ključnem trenutku ne bi presenetil zmanjšan limit, svetujemo, da uporabljate dve plačilni kartici: eno za spletne nakupe, drugo pa za vsakodnevno porabo. Da boste na tekočem z vsemi svojimi bančnimi transakcijami, vam svetujemo, da se naročite na SMS-Alarm o uporabi kartice. Tako boste tudi prepričani, da ste nakup s kartico ali dvig gotovine opravili res vi. Poleg nakupov in dvigov boste z SMS-Alarmom obveščeni tudi o vsaki rezervaciji sredstev, ki ste jo opravili s svojo plačilno kartico.

Koliko imate na kartici razpoložljivega limita za nakup na obroke? 

Na več kot 4.200 prodajnih mestih širom Slovenije lahko izbirate med 2 do 24 obroki nakupa. Višina nakupa je odvisna od višine neporabljenega limita na vaši kartici, ob plačilu pa se razpoložljiv limit na vaši plačilni kartici zmanjša za celoten znesek nakupa.

 

Primer: če vaš odobren limit znaša 1.000 evrov, vi pa izberete nakup v vrednosti 600 evrov, bo razpoložljiv limit na vaši kartici do plačila prvega obroka le 400 evrov. Če se odločite za nakup na 12 obrokov, bo vsak obrok znašal 50 evrov. Ko plačate prvega, se vaš dolg zniža za 50 evrov, vaš limit pa se za 50 evrov sprosti. To se zgodi ob plačilu vsakega nadaljnjega obroka, vse dokler ne odplačate zadnjega. Nakupe na obroke lahko uporabite brez obresti in dodatnih stroškov s strani banke, če ste imetnik NLB plačilne kartice z odloženim plačilom Mastercard, Zlati Mastercard, Visa ali Karanta.

V Klikinu lahko v pregledu prometa na kartici spremljate tudi odplačevanje obrokov in sproščanje limita.

Limit na potovanju

Tudi na poletnem dopustu boste potrebovali plačilno kartico. Da vaš limit ne bo zmanjšan, lahko to rešite na tri načine: nakupe na obroke opravite jeseni in jih do dopusta v večjem delu poplačate ali začasno povečate limit ali si priskrbite dodatno plačilno kartico. Tako lahko drugo uporabljate, ko na prvi presežete limit, in ste tako brez skrbi, da bi vam sredi počitnikovanja zmanjkalo denarja.

Katera plačilna kartica je najprimernejša za dvig gotovine v tujini? 

Dobro je, da si nekaj gotovine v lokalni valuti priskrbite, še preden odidete od doma. Tako boste v tujini takoj pripravljeni na stroške prevozov s taksiji ali hrane na uličnih stojnicah. Vseeno pa bo v tujino z vami potovala tudi plačilna kartica. Na bankomatih v tujini se vam najbolj splača gotovino dvigovati s kartico osebnega računa. Provizija pri dvigu vam bo še vedno zaračunana, a bo znatno nižja kot pri dvigu s kartico z odloženim plačilom.

 

 Ste vedeli, da lahko s kartico osebnega računa Maestro gotovino dvignete na kateremkoli bankomatu kjerkoli na svetu, če je označen z znakom Maestro? Kje boste dvigovali gotovino na naslednjem dopustu, preverite na spletnem zemljevidu.

Ne pozabite – niso vse plačilne kartice enake!

Najprej je treba vedeti, da so plačilne kartice različne. V grobem jih delimo v tri skupine:

  • Kartice osebnega računa (npr. Maestro): uporabljate jih lahko za plačevanje in dvigovanje gotovine na bankomatih doma in v tujini, pa tudi pri spletnih nakupih. A preden opravite prvo naročilo prek interneta, poskrbite, da kartico aktivirate. To lahko storite v svoji poslovalnici NLB, prek spletne banke NLB Klik ali telefonske banke NLB Teledom. S temi karticami poslujete v okviru razpoložljivega stanja na svojem osebnem računu, ki je bremenjen takoj, ko kartico uporabite za plačilo ali dvig gotovine.

  • Kartice z odloženim plačilom (npr. Mastercard, Visa): njihova uporaba je preprosta tako doma kot v tujini, seveda pa omogočajo tudi poslovanje prek spleta. Od ostalih plačilnih kartic se razlikujejo po tem, da za nakup, opravljen z njimi, plačate šele kasneje. Nakupe opravite do višine limita, ki vam ga odobri banka, in jih na določen dan v mesecu v celoti vrnete banki prek trajnega naloga ali z UPN.

  • Predplačniške kartice (npr. predplačniška Mastercard): uporaba je podobna predplačniškim karticam za mobilne telefone – nanje naložite le toliko denarja, kot ga potrebujete, in ga nato porabljate, kot bi plačevali in dvigovali s kartico osebnega računa. Na ta način omejite porabo, saj lahko s predplačniško kartico kupujete le do zneska, ki ste ga naložili nanjo. Uporabljate jo lahko za brezgotovinsko poslovanje na spletu in plačevanje na vseh prodajnih mestih, kjer sprejemajo tudi plačilne kartice z odloženim plačilom. Na spletu vam omogoča dodatno varnost, saj kljub zlorabi ne morete izgubiti več denarja, kot ste ga na kartico naložili. Izbirate lahko med tremi različicami predplačniške kartice: brez identifikacije, z enostavno identifikacijo ali popolno identifikacijo. 

Namig: kako ohraniti pregled nad porabo na plačilni kartici skozi ves mesec?

Nepričakovani stroški, impulziven nakup ali dva in že lahko izgubite pregled nad porabo na plačilni kartici. Ko prodajalki pomolite košček plastike, je občutek vseeno drugačen, kot če bi ji pomolili nekaj bankovcev. Da se vam to ne bi zgodilo, upoštevajte nekaj praktičnih napotkov, kako pametno ravnati pri plačevanju s plačilno kartico:

  • Nadzorujte porabo: porabo na plačilni kartici spremljajte prek mobilne banke Klikin, spletne banke NLB Klik ali s pomočjo izpiskov ter preverite, koliko mesečno porabite za obiskovanje restavracij, oblačila in zabavo. Na mesečnem izpisku so vidna tako plačila in dvigi kot tudi rezervacije, narejene do zaključka obračunskega obdobja. Vidite, kdaj je bila transakcija opravljena, ter skupno vsoto porabljenega limita prejšnjega meseca.

  • Nakupe načrtujte vnaprej: uporaba plačilnih kartic je lahko zavajajoča, saj pri plačevanju z njimi nimate občutka, da porabljate pravi denar. Da se ne bi prezadolžili, si pred nakupovanjem na primer sestavite seznam stvari, ki jih res potrebujete – in se ga potem tudi držite.

  • Preverite ponudbo: v primeru, da se odločate za nakup večjih in dražjih stvari, na primer gospodinjskih aparatov, se najprej pozanimajte, kje bi ta artikel kupili najugodneje. Pomagate si lahko s spletnimi primerjalniki cen. Počakajte tudi na popuste in akcije ali povprašajte po možnosti nakupa na obroke s kartico z odloženim plačilom.