Hipna rešitev za pozabljeno številko PIN

Kako ravnati v primeru, če pozabite svojo PIN številko?

Digitalna varnost postaja izredno pomembna, saj na dnevni ravni vnesemo kar nekaj različnih gesel: za odklepanje telefona, računalnika, vstope v različna družbena omrežja, registracije v spletne trgovine, mobilno ali spletno banko, eAsistenta, različne aplikacije … Med kopico vseh teh pa je seveda tudi geslo za uporabo plačilnih kartic t. i. številka PIN. In marsikomu je verjetno še kako poznana situacija, ko se je naenkrat, ponavadi ravno na blagajni, ne spomni več. 

 

Lahko bi rekli, da je številka PIN eno izmed najbolj pogosto uporabljenih gesel v našem vsakdanjiku. A z uvedbo brezstičnih kartic in zvišanjem meje za vnos za nakupe nad 50 €, je ne uporabljamo več tako pogosto. Zato ni prav nič nenavadnega, da se je v nekem trenutku ne spomnimo, sploh ko plačujemo s kartico, ki je ne uporabljamo vsak dan. A brez skrbi,  mi vam rešitev ponujamo na dlani.

3 koraki za rešitev nerodne situacije 

1.

Preverite PIN v NLB Pay  

Če ste PIN številko nenadoma pozabili, jo enostavno preverite v vaši mobilni denarnici NLB Pay. Če ste po zelo čudnem naključju brez telefona in ste v trgovini ali restavraciji trikrat vtipkali napačno številko PIN, pa predvsem ohranite mirne živce. Kartica se je sicer blokirala, a za plačilo lahko uporabite drugo NLB Plačilno kartico, če jo seveda imate. Ko se je boste spomnili ali preverili v NLB Pay, se odpravite na NLB Bankomat. Ko boste vtipkali pravilno številko in opravili na primer vpogled v stanje ali dvignili gotovino, bo blokada kartice sproščena in spet jo boste lahko uporabljali.

2.

Do nove številke PIN kar z SMS sporočilom

Če se številke PIN tudi doma ne morete spomniti, si z SMS sporočilom naročite novo. Postopek je hiter in preprost:

 

1. Pokličite nas po video klicu in bančniku povejte, da potrebujete novo številko PIN, ki jo želite prejeti z SMS sporočilom (nov PIN lahko naročite tudi v poslovalnici).

 

2. Za pridobitev nove številke PIN nato pošljite na telefonsko številko +386 30 400 405 SMS sporočilo s:

  • ključno besedo NLBPIN in vnesite presledek,

  • svojo davčno številko in vnesite presledek, ter

  • zadnjimi 4 številkami kartice, za katero naročate nov PIN.

3. Prejeli boste avtomatski SMS s številko PIN. To si zapomnite, prejeto SMS sporočilo pa le izbrišite.

 

Naročilo številke PIN prek SMS lahko uporabite, tudi ko naročate novo plačilno kartico (npr. Mastercard ali Visa). Naročite ga lahko v poslovalnici (bančniku poveste, da želite številko PIN prejeti v SMS sporočilu) ali ob naročilu nove plačilne kartice v NLB Kliku (po oddanem naročilo vas pokliče bančnik in preveri, ali želite številko PIN prejeti prek SMS sporočila).

3.

Številko PIN lahko zamenjate

Če si mislite, da si svoje nove številke PIN ne boste zapomnili, si jo na bankomatu spremenite v drugo, ki si jo boste lažje zapomnili. Številko si lahko brezplačno zamenjate tako za kartico osebnega računa kot tudi za Mastercard in Visa kartico. Priporočamo pa, da se izogibate isti številki PIN za vse svoje kartice.

 

Dobro je vedeti: ko izbirate številko PIN, ki si jo boste lažje zapomnili, izberite takšno, ki je vam enostavna, drugi pa je ne morejo hitro uganiti. Številka PIN, tako kot ostala gesla, naj ne bo sestavljena iz enakih cifer (npr. 7777), predvidljivih zaporedji (npr. 1234), vašega rojstnega dneva, letnice rojstva ipd.