Da ne bo zmanjkalo limita na kartici

Pri limitih nikoli ne vemo čisto dobro, kaj naj si mislimo o njih. Lahko so nam všeč ali pa nam grejo na živce. Velikokrat celo oboje hkrati. Vsekakor pa je dobro vedeti, koliko limita imamo na karticah. Da nam ga slučajno ne zmanjka ravno takrat, ko bi ga najbolj potrebovali. Kaj je torej dobro vedeti, da nas ne bo presenetil porabljeni limit?

Najprej moramo vedeti, koliko odobrenega mesečnega limita imamo na kartici z odloženim plačilom. To je najvišja vrednost, do katere lahko obremenimo kartico, in se določi ob odobritvi NLB Plačilne kartice (glede na mesečne dohodke, kreditno sposobnost in korektnost poslovanja). Če ugotovimo, da limita za naše potrebe ne bo dovolj, lahko zaprosimo za stalno ali začasno povišanje (seveda tudi znižanje, če želimo).

 

Priporočilo: zelo verjetno naše potrebe ne bodo v vseh mesecih enake – za sezonske nakupe, večje spletne nakupe, organizacijo počitnic in podobno, bomo kartico uporabljali več. Odobreni limit naj bo torej dovolj visok, da bomo lahko pokrili porabo tudi v mesecih, ko pričakujemo večje nakupe. Za izredne nakupe pa si lahko, če je treba, limit tudi začasno povečamo.

 

Da bomo lahko ocenili,  koliko limita potrebujemo, moramo vedeti še, kako različna plačila vplivajo na naš razpoložljivi oziroma prosti limit. Ta pove, koliko lahko v danem trenutku plačamo s kartico.

Kako se s plačevanjem spreminja razpoložljivi limit na kartici

Za lažje razumevanje poglejmo praktični primer uporabe kartice v enem mesecu.

 

Na kreditni kartici (kartici z odloženim plačilom) imamo odobren limit v višini 1.000 EUR, obveznosti na kartici plačujemo osmi dan v mesecu. Mesec smo začeli s 500 € porabe iz prejšnjega meseca in 300  € neplačanih obveznosti iz nakupa na obroke – pred dvema mesecema (11. v mesecu) smo opravili nakup za 500   € na pet obrokov. Dva obroka sta že plačana, v tem mesecu v plačilo zapade še tretji. V tem mesecu načrtujemo še krajše vikend razvajanje kot nagrado ob koncu leta in smo zato na spletu preiskali hotelsko ponudbo. Najprej smo našli hotel A in ga za vsak slučaj kar takoj rezervirali, naslednji dan še nekoliko cenejši hotel B. Hotelov nismo plačali vnaprej, smo pa kartico uporabili za avtorizacijo rezervacij. Nekaj dni pozneje smo odpotovali v izbrani hotel B in ga plačali s kartico. Na srečo smo glavnino novoletnih nakupov s kartico opravili že v prejšnjem mesecu, saj bi sicer kaj hitro ostali brez razpoložljivega limita.

Pogoste napake, ki se rade zgodijo, ko izračunavamo prosti limit 

  • Nakupa na obroke s kartico ne upoštevamo pravilno: pri nakupu na obroke bomo posamezne obroke res plačevali šele v prihodnjih mesecih, vendar moramo vedeti, da je razpoložljivi limit na kartici manjši za celotno neodplačano vrednost nakupa in ne le za en obrok (za obrok, ki ga plačamo v enem mesecu).

Naše priporočilo: na obroke kupujmo takrat, ko ne pričakujemo drugih večjih nakupov. Z NLB Plačilnimi karticami lahko kupujemo na 2 do 24 obrokov, ponekod celo do 60.

  • Pozabimo na rezervacije sredstev na kartici: pri rezervacijah hotelskih sob, akontacijah za najem vozil/plovil in podobnih nakupih se kartica včasih ne uporabi za dejansko plačilo, ampak za (pred)avtorizacijo oziroma rezervacijo sredstev na kartici. Zato lahko pozabimo na to, da tudi take transakcije zmanjšujejo razpoložljivi limit. Začasna avtorizacija je veljavna deset dni, po tem se rezervirana sredstva samodejno sprostijo in s tem tudi razpoložljivi limit.
  • Pozabimo upoštevati neporavnane obveznosti prejšnjega obdobja: limit na kartici se sprosti šele, ko poravnamo obveznosti iz preteklega obdobja, ki so zapadle v plačilo. Osem dni od začetka obračunskega obdobja do zapadlosti teh obveznosti razpoložljivi limit bremeni tudi poraba iz prejšnjega meseca. 

Naše priporočilo: obveznosti na kreditni kartici lahko poravnamo tudi predčasno. S tem se razpoložljivi limit sprosti in ni potrebe po povišanju limita.

  • Pozabimo na članarino za kartico: ker se članarina za uporabo kartice z odloženim plačilom zaračuna le enkrat na leto, jo v mesecu, ko zapade v plačilo, pogosto pozabimo upoštevati. 

Naše priporočilo:  v izbrane NLB Pakete je kartica z odloženim plačilom že vključena, zato se članarina ne zaračuna. Izberimo takega, ki ustreza našim potrebam.

Kje lahko pogledam razpoložljiv limit na kartici?

Koliko imamo prostega limita na naši NLB Plačilni kartici, lahko kadar koli preverimo:

  • v digitalni banki NLB Klik,

  • po video klicu;

  • v mobilni denarnici NLB Pay za NLB Plačilne kartice, ki smo jih digitalizirali za namen plačevanja s telefonom; 

  • na bankomatih: za NLB Plačilno kartico Visa na bankomatih vseh bank, za NLB Plačilno kartico Mastercard na NLB Bankomatih;

  • v NLB Poslovalnicah.

Ne pozabite

Priporočljivo je tudi, da sproti spremljamo porabo na kartici. Za to lahko uporabimo storitev SMS-Alarm o uporabi kartice. Ob vsakem plačilu s kartico in o rezervaciji sredstev bomo prejeli SMS. To je dobro tudi z varnostnega vidika, saj bomo takoj vedeli, če je kartico uporabila nepooblaščena oseba.

Plačujte brezskrbno z NLB Plačilnimi karticami 

Da vas v ključnem trenutku ne preseneti porabljeni limit, vam svetujemo, da uporabljate več plačilnih kartic in spremljate stanje. Izbirate lahko med več NLB Plačilnimi karticami. Kartici NLB Mastercard in NLB Visa lahko prenesete tudi v mobilno denarnico NLB Pay za preprosto, hitro in varno plačevanje s pametnim telefonom.